PEDODONȚIE

PEDODONTIE

Pedodontia, numita si stomatologie pediatrica, este specialitatea stomatologica limitata de varsta, care desfasoara masuri de preventie terapeutice pentru copii si adolescenti, cuprinzandu-i si pe cei cu necesitati speciale de tratament. Etimologic, cuvantul pedodontie vine din termenii grecesti pes care inseamna copil si odontos care inseamna dinte. In pedodontie se practica preventia, odontologia, endodontia, protetica copilului si adolescentului. Un pedodont trebuie sa aiba cunostinte de pediatrie, embriologie, patologie generala si orala, sa fie un bun cunoscator al psihologiei copilului. Pedodontul contribuie la educarea copiilor, adultilor si parintilor de maine in spiritul respectarii masurilor de igiena orala si profilaxie dentoparodontala. Este recomandata consultarea unui medic pedodont cat mai curand dupa eruptia primilor dinti, in vederea respectarii unor masuri de igiena si profilaxie dentara adaptate varstei.
PEDODONTIE

TARIFE

Aplicare pansament devitalizant 100 lei
Coafaj natural/indirect/ direct dinte permanent 200 lei
Aplicare baza Biodentine/ glassionomer 100/50 lei
Consultatie pediatrica, diagnostic, plan de tratament, instructaj, dieta, metode profilaxie 200 lei
Control periodic 3/6 luni 100 lei
Consultatie (pacient necooperant) 150 lei
Tratament urgenta (traumatism, drenaj endo) 250 lei
Pachet igienizare (detartraj, periaj, airflow) 250 lei
Extractie dinte monoradicular 150 lei
Extractie dinte pluriradicular 200-350 lei
Igienizare copii (instructaj de periaj, periaj profesional, fluorizare) 200 lei
Fluorizare 200 lei
Obturatie glassionomer dinte permanent 250 lei
Obturatie glassionomer dinte temporar 200 lei
Obturatie compozit pe dinte permanent 300-500 lei
Obturatie provizorie dinte temporar 150 lei
Obturatie Twinki star dinte temporar 200 lei
Periaj profesional 150 lei
Pulpectomie vitala monoradicular/pluriradicular 200/300 lei
Pulpotomie vitala 250 lei
Reconstructie cu capa de celuloid 200 lei
Sigilare dinte permanent 200lei
Sigilare dinte temporar 100 lei
Tratament devitalizant 100 lei
Coroana pedodontica preformata 300-400 lei
Reconstructie coronara cu cape 250 lei
Mentionator de spatiu 400 lei
Mentinator de spatiu cu coroana 600 lei

Profilaxia cariei dentare

Dezvoltarea mugurilor dentari incepe in saptamana a 6-a intrauterin si continua o perioada lunga de timp, pana la 13-14 ani.   De aceea profilaxia cariei trebuie inceputa la gravida, continuata la mama care alapteaza, la copilul mic si adolescent.   Ea poate fi realizata prin:


 • Aliementatia echilibrata: Reducerea consumului de carbohidrati, evitarea formelor lipicioase (caramele, bomboane, biscuiti), modificarea orarului de administrare (intre mese, de preferat alimente necariogene, precum painea integrala, laptele, branzeturile si fructele).
 • Administrarea de fluor: Doar o cantitate mica de fluor se gaseste in alimentatia moderna (0,3-0,5 mg)- cea mai mare concentratie o contin ceaiul, algele, pestele si orezul nedecorticat. In unele tari se recurge la fluorizarea apei, painii, laptelui si a sarii. Exista posibilitatea de administrare a fluorului sub forma de tablete, care poate fi adaptata in functie de varsta copilului. Pentru a fi eficienta trebuie inceputa la gravida, continuata la mama si apoi la copil pana la varsta de 4 ani. Atentie la abuzul de fluor, care poate determina fluoroza (aparitia unor pete alb- cretoase, galbui la nivelul dintilor)!
 • Igiena orala: Se efectueaza dupa fiecare masa, pentru a reduce durata de stagnare a alimentelor, in special seara, inainte de culcare (secretia salivara scazuta favorizeaza producerea de acid si persistenta acestuia la nivelul placii bacteriene) .Pana la varsta de 3 ani, igiena orala va fi efectuat de mama, ulterior copilul este invatat sa-si faca singur periajul, dar parintii trebuie sa-l ajute si sa-l completeze pana la varsta de 6 ani. Cum ne spalam pe dinti?  Va invitam la cabinet, parinti si copii, pentru un instructaj de periaj corect, gratuit!
 • Sigilarea santurilor si fosetelor: Aplicarea unui material specific (sigilant), fara prepararea cu freza in prealabil, pentru a bloca accesul bacteriilor raspunzatoare de aparitia cariilor, la nivelul santurilor si fosetelor dintilor proaspat erupti.

Tratamentul cariei dintilor temporari

Caria simpla: fara afectarea pulpei dentare, durere in consumul de dulciuri sau alte alimente. Tratatmentul acesteia presupune indepartarea tesuturilor dentare afectate fie cu instrumentar rotativ, fie cu lingurite Black, toaleta cavitatii obtinute si obturatia (plombarea) acesteia cu materiale din clasa compomerilor (adeziune foarte buna, eliberare de fluor, intr-o gama larga de culori vesele, spre bucuria celor mici) sau cu glassionomeri.

Caria complicata: inflamatia pulpara, in care durerile sunt de lunga durata sau gangrena dentara. Tratamentul consta in extirparea nervului infectat si obturarea cavitatii preparate.

In asteptarea Zanei Maseluta

Incepand cu varsta de 5-6 ani, incepe o noua etapa in dezvoltarea dintisorilor copilului dumneavoastra si anume etapa de eruptie a dintilor permanenti. Aceasta debuteaza cu inlocuirea incisivilor centrali inferiori temporari si cu aparitia primei maselute definitive, urmand ca fiecare dintisor de lapte sa fie schimbat de cate un dinte permanent, pana in jurul varstei de 12 ani.

Semnul care anunta sosirea Zanei Maseluta este mobilitatea dintelui. In cabinetul nostru extractia dintisorilor de lapte este o procedura foarte simpla si atraumatica: crocodilul amorteste dintisorul iar clestisorul il scoate intr-o clipita.

Atentie! Extractia prematura a dintisorilor de lapte poate sa determine repercursiuni grave in eruptia dintilor de substitutie si in muscatura. Daca medicul decide ca dintisorul nu mai poate fi salvat, necesitand extractia acestuia, iar intervalul de timp pana la eruptia dintelui definitiv este mare, este recomdandata realizarea unui mentinator de spatiu.

Cand este indicat sa ne prezentam cu cei mici la un consult ortodontic?

Obiceiuri vicioase si parafunctii:  sugerea degetului, a creionului, muscarea obrajilor, aspirarea buzei inferioare, respiratia orala (imposibilitatea de a respira pe nas), deglutitia atipica (interpunerea limbii intre dinti in timpul inghitirii), bruxism (scrasnit din dinti in timpul noptii), apnee in somn.

De asemenea, urmatorii indicatori sugereaza ca este timpul pentru o vizita la stomatolog:

 • Inghesuire dentara (dinti ingramaditi din cauza lipsei de spatiu)
 • Ocluzie deschisa (spatiu intre dintii de sus si cei de jos)
 • Ocluzie adanca ( acoperirea totala a dintilor inferiori fata de cei superiori)
 • Ocluzie inversa frontala (dintii de jos ii circumscriu pe cei de sus)
 • Ocluzie incrucisata ( muscatura inversa la dintii posteriori)
 • Protruzie ( dintii de sus ies prea mult in exterior)
 • Eruptie anormala ( dintii erup in afara arcadei:  frecvent inicisivi inferiori spre limba, caninii superiori deasupra celorlalti dinti)

Aparatul dentar la copii


Se refera la interventia asupra factorilor cauzali si influenta favorabila a proceselor de crestere osoasa, pentru a obtine rezultate de durata, intr-un timp scurt, cu mijloace simple. Dintre tipurile de aparate dentare utilizate in tratamentul anomaliilor dentomaxilare la varste mici (6-10 ani) amintim: aparat dentar copii mobilizabil (placutele multicolore din imagine), masca Delaire pentru stimularea cresterii maxilarului (in ocluziile inverse frontale),  lip-bumperul pentru parafunctiile buzei inferioare, distalizare molarilor inferiori si corectarea inghesuirii dintilor inferiori si nu in ultimul rand trainerele.

Trainerul T4K® este un alt aparat dentar copii, foarte eficient in dentatia mixta timpurie (6-8 ani) pentru ghidarea eruptiei dintilor si corectiei obiceiurilor vicioase si trebuie purtat pe toata durata notpii, timp de aproximativ 1 an.

Cea mai buna recomandare sunteti voi, pacientii

OPINII PACIENTI

After I went in 6 different places in Cluj-Napoca, I chose this one to fix my front teeth, after an accident. They stayed with me until 23 pm just before Christmas, to fix my smile. I still get compliments for my smile, no one knows I wear a crown, so I'm an undercover queen.
Dani
Totul a fost perfect de fiecare dată când am fost în vizită, și am avut destule vizite în ultimul an și jumătate 😉 De la zâmbetul impecabil al fetelor de la recepție, până la profesionalismul medicilor, totul a fost la locul lor. Chiar și în aceste vremuri grele, ei au fost întotdeauna atenți la nevoile clienților și, de asemenea, au respectat toate regulile și reglementările. Cred cu adevărat că Adela Zimbran și Mihai Zimbran sunt cei mai buni din oraș. Îți mulțumesc foarte mult pentru toate eforturile de a-mi face zâmbetul și mai frumos 🙂
Ancuta Camelia
Un cabinet frumos ! Curat !! Și cu Doctori profesioniști !! Multă amabilitate !! Recomand !!!!
Cristian
d

Per conubia nostra, per inceptos hime
Mauris in erat justom etone. Per conub
per inceptos hime naeos.

Where to find us

Social Share